måndag 30 november 2009

så sant, så sant

Läser för tillfället en bok jag fått låna av mina föräldrar " Blå tummen av Herman Lindqvist", kanske inte århundradets bästa bok, den känns väldigt vuxen - och jag är ju inte vuxen, det var ju inte så länge sedan jag tog studenten :-)

Nåväl, i ett kapitel har han samlat ihop en del påståenden som han snappat upp av en amerikan och en britt där de konstaterar att man som utlänning bott i Sverige länge om man inte längre tycker reagarer på följande saker:

(nedanståend stycke är kopierat rakt av från boken, sorry Herman):
Du förstår att du bott i Sverige lände då:

- Fredag eftermiddag genast för tankarna till Systembolaget.
- Lördag betyder städning.
- Du vet att religiös helg och röd dag i almanackan betyder att man kan supa skallen i bitar.
- Det första du gör när du kommer in i en bank- eller postlokal är att leta efter apparaten med könummer.
- Du accepterar att du måste köa för att få ett könummer.
- Du gräver i in samling av plastpåsar för att avgöra vilken du ska ta med till affären och vilka som ska offras med soporna.
- Du smyger ut till sopnedkastet och hoppas ingen granner ser eller hör att du gömt tomflaskor eller veckans dagstidningar i soppåsen du slänger ner med grovsoporna och du smyger snabbt in i lägenheten igen med dåligt samvete.
- Du anser det helt normalt att äta lunch klockan 11 på förmdidagen.
- Du har varit förlovad i fyra år men har inte en tanke på bröllop.
- Du blir oerhört upprörd om bussen är tre minuter försenad.
- Du har shorts och t-shirt fast det knappt är 10 grader i juli, därför att det är juli månad.
- Om du blir röksgen anser du det vara helt naturligt att du står ensam i midvinternatten ute på en blåsig balkong - fast din lägenhet ligger tyst och tom bakom dig. Om det är full snöstorm kan du dock röka ståendes på en stol i köket med huvudet i fläkten. Det är lika naturligt.
- Du tycker det är skönt att vara ifred. Paradiset är att slippa se en enda människa på semestern.
- Du anser det helt naturligt att bilen har strålkastarna på i solljus och att alla passagerarna sitter fastspända med säkerhetsbälten samtidigt som du själv kan tala i mobiltelefon när du vill vid ratten.
- Du vet att dina vänner inte fått strömavbrott. Stearinljusen och halvmörkret i deras lägenhet kallas "mysbelysning".
- Du tycker det är helt normalt att cykla i snöväder.

Jag har medvetet skippat några påståenden som jag inte tyckte stämde så bra in på mig, men några av dessa är så mitt i prick så det nästan kryper i skinnet på mig!! och det där med mobiltelefonen i bilen är skrämmande. Läste i Sydsvenskan för nått år sedan att Sverige och Ryssland är de enda två länderna i Europa som tillåter mobiltelefon i bilen....Sverige och Ryssland....säger inte det mer än vad det borde. Så alla ni som har för vana att prata i bilen skaffa åtminstone handsfree, eller ring upp när ni stannat bilen!

Inga kommentarer: